Les Sens Ciel vzw

De hoeve van Hulplanche

De hoeve van Hulplanche, gelegen in het groene Emines (La Bruyère), is een vierkantshoeve opgetrokken uit blokstenen (zand- en kalksteen) en bakstenen, wat erg kenmerkend is voor Hesbaye. Het geheel ligt langs de beek Saint-Lambert, een beetje lager dan de weg. De vierhoek bestaat uit een torenportaal dat het jaartal 1626 draagt, een traditionele woning in T-vorm uit de 17de eeuw en een schuur uit de 18de eeuw met een opbouw uit 1771. Opvallend aan de schuur is dat die uit twee niveaus bestaat, zodat het hoogteverschil in het terrein optimaal benut wordt. De bijgebouwen dateren uit de 19de eeuw (1840).

Sinds de Middeleeuwen was Hulplanche – vroeger gekend als Huy le Planche – een domein van het graafschap Namen. Het dankt zijn naam aan de beek Houyoux.

Deze oude heerlijkheid (titel toegekend in december 1665 door de koning van Spanje, soeverein van de Nederlanden en graaf van Namen) werd tot het einde van de 18de eeuw bewoond door grootgrondbezitters, eerst door de Ponty’s en daarna door de la Rue’s.
In het begin van de 18de eeuw kon men in “Délices du pays de Liège” (1743) lezen dat het kasteel onbewoond en bijna vervallen was. In 1768 maakt de familie la Rue de heerlijkheid van Hulplanche per testament over aan Charles Frédéric de Neybonne die het dan in 1791 weer verkocht aan de familie d’Otreppe de Bouvette. Die laatste ontfermde zich in de 19de eeuw over de wederopbouw van Hulplanche.
In de 18de eeuw mocht Hulplanche dan wel een kasteel genoemd worden, maar nu is het – bij gebrek aan landsheer – niet meer dan een kasteelhoeve. In 1933 verkoopt een zekere Bouche (eigenaar sinds...) de hoeve aan de marmerslijperij Dapsens, die het op haar beurt weer verhuurt aan de familie Tilmant. Deze familie, die ondertussen eigenaar van de hoeve was geworden, verkoopt het gebouw in 1998 aan de vzw “la Cense d’hulplanche”, die de hoeve helemaal omvormt.

"Journées du patrimoine"

Daarvoor is de hoeve van Hulplanche normaal een dag open.

Maquetten van Hulplanche

Twee maquetten van Hulplanche (de hoeve in zijn geheel en de schuur) zijn nu beschikbaar voor blinden.
Werk van Suzanne GIOVANNINI

Les Sens Ciel vzw
Rue de Rhisnes 82
5080 Emines
Provincie Namen